Federația Națională a Sindicatelor din Industrie, în calitate de Beneficiar, alături de Sindicatul Valahia Târgovişte (Partener 1) și Uniunea Generală a Industriașilor din România (Partener 2), implementează în perioada 01 mai 2024 – 31 octombrie 2025, proiectul ”PASS – Parteneri activi social prin servicii integrate pe piața muncii și dialog social consolidat”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, nr. contract PEO /2998/311606.
Obiectivul general al proiectului vizează consolidarea capacității partenerilor sociali și a parteneriatelor pentru ocupare și formare prin modernizarea organizatiilor și a serviciilor oferite. Prin interventiile pe care le promovează, proiectul contribuie la realizarea obiectivului intervențiile PEO din cadrul Priorității 1 care vizează modernizarea pieței muncii, dobândirea de noi competențe și sprijinirea cererii cu oferta de muncă.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1 – Crearea și dezvoltarea unui centru de resurse capabil să ofere servicii și activități specifice dialogului social care să conducă la creșterea gradului de implicare și reacție a partenerilor sociali;
OS 2 - Furnizarea unui set de studii și cercetări care să revitalizeze negocierile colective și să conducă la modernizarea organizațiilor partenerilor sociali prin fundamentarea strategiilor de negociere în sectoarele reprezentate;
OS 3 - Dezvoltarea abilităților și competentelor membrilor, personalului și specialiștilor prin participarea la programe de formare în vederea fundamentării și susținerii pozițiilor/punctelor de vedere în cadrul dialogului social de la toate nivelurile.
Prin proiect, vor fi organizate în mod GRATUIT programe de formare profesională în domeniile Inspector Sănătate și securitate la locul de muncă, Mentor, Negociere, Competențe digitale pentru un număr de minim 90 de personae membrii ai partenerilor sociali, în vederea creșterii competențelor și abilităților pentru îmbunătățirea și consolidarea dialogului social.
În cadrul proiectului se va înființa un Centru de Resurse pentru Dialog Social (CRDS) în cadrul căruia vor fi oferite servicii de consiliere și informare, de consolidare a organizațiilor membre, de formare /instruire, de asistență oferite atât persoanelor fizice cât și juridice, membrii ai partenerilor sociali, afiliate sau nu organizațiilor partenere.
De asemenea, proiectul are în vedere realizarea a două studii sectoriale: un studiu privind pauperizarea salariului din industria construcțiilor metalice și construcții de mașini și un studiu asupra procesului de formare a competențelor și adaptarea optimă la noile forme de muncă din industria echipamentelor electrice, electronice și mecanică fină.
Alte rezultate așteptate ale proiectului sunt:
· constituirea unei Coaliții naționale pentru promovarea dialogului social_PASS cu un număr minim de 15 organizații sindicale și patronale din industrie;
· formarea unui corp de 15 negociatori profesioniști;
· realizarea unui caiet al negocierii predefinit și a unui cărți a negociatorului;
· realizarea unui îndrumar de dialog social;
· înființarea unui grup de lucru pentru promovarea de politici publice și sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor pe piața muncii;
· organizarea unor webinarii, seminarii, conferințe;
· publicarea unui număr de 12 newslettere;
· realizarea a 12 focus grupuri.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (inclusiv TVA) este de 1.846.500,00 lei, din care 1.410.808,98 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ), iar 435.691,01 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.